Míra nezaměstnanosti v květnu zůstala na 7,9 procenta

Růst nezaměstnanosti se v měsíci květnu dočasně zastavil. Počet lidí bez práce zůstal na úrovni 7,9 procenta. Minulý rok ve stejném období byla nezaměstnanost na úrovni pěti procent. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské stálo za zpomalením nárůstu počtu lidí bez práce hlavně spuštění sezónních prací, například ve stavebnictví nebo lesnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

"Je to trochu pozitivní překvapení, protože trh očekával další nárůst nezaměstnanosti až na osm procent. Důvodem jsou sezónní práce, které pomohly přibrzdit nárůst počtu nezaměstnaných."

Podle analytičky je první vlna propouštění už za námi. "Otázkou ale zůstává, jestli v průběhu druhé poloviny letošního roku nepřijde ještě druhá, slabší vlna propouštění," dodává Horská. Podle ní propouštění hrozí hlavně v oblasti služeb.

"Obáváme se, že recese, která nejprve zasáhla průmysl, se může postupně přenést do oblasti služeb. Pokud k tomu dojde, tak v druhé polovině roku se mohou k růstu počtu nezaměstnaných přidat i firmy, které fungují a pracují v oblasti služeb," vysvětluje analytička.

Celkem je v Česku už 446 tisíc nezaměstnaných.

Přečtěte si také:
Evropská komise předloží svůj plán na boj s nezaměstnaností
EK chce dát více než 500 miliard korun na boj s nezaměstnaností
Dalším projevem hospodářské krize je stoupající nezaměstnanost
Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší za deset let
Stovky nezaměstnaných dostanou výrazně nižší dávky
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme