Mezinárodní společenství odsoudilo jaderný test Severní Koreje

Severní Korea provedla po dvou a půl letech svůj druhý jaderný test. Navíc dnes postupně odpálila tři rakety krátkého doletu. Petr Vilímek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity potvrdil, že Pchjongjang pokusem provokuje, protože netestuje pouze svá jaderná zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

"Je zřejmé, že Severní Korea chce otestovat nového amerického prezidenta a zjistit jakou politiku vůči ní zaujme. Barack Obama tomu nahrál některými svými prohlášeními například o světě bez jaderných zbraní. Svým způsobem mu Severní Korea vystavila poměrně zásadní výzvu, kterou nemůže ignorovat," dodává Vilímek.

Pchjongjang dnes ráno provedl úspěšnou podzemní jadernou zkoušku. Podle zahraničních zpravodajských agentur byla ještě silnější než pokusná exploze v roce 2006. Podle ruských seismologů měla exploze sílu kolem 20 kilotun, což odpovídá síle výbuchu atomové bomby v Nagasaki v roce 1945.

Reakce ze světa jsou vesměs ostré. Americký prezident Barack Obama označil kroky Severní Koreje za hrozbu světovému míru. Evropská unie i Japonsko žádají pro KLDR přísná protiopatření. Jednat o nich bude Rada bezpečnosti OSN, která se večer sejde na mimořádném zasedání.

Bude se snažit přijít na to, jak KLDR za její zpupnost potrestat, ale zároveň úplně nezničit cestu k šestistranným rozhovorům, které by měly vést k ukončení severokorejského jaderného programu.

Své znepokojení vyjádřilo i Rusko. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který je momentálně na návštěvě Libanonu, ale zároveň vyzval mezinárodní společenství ke klidu. Před přijetím jakýchkoliv rozhodnutí je podle Lavrova potřeba detailně prověřit všechna fakta.

Ruská agentura ITAR - TASS zároveň cituje nejmenovaný zdroj ze severokorejské ambasády v Moskvě, který pohrozil provedením dalších jaderných testů, pokud Spojené státy americké budou dál zastrašovat Severní Koreu.

Mezi zeměmi, které nekompromisně odsoudily druhý severokorejský test jaderné bomby, je také Velká Británie. Premiér Gordon Brown označil jadernou zkoušku jako chybu a nebezpečí pro svět. Podle Browna to podkopává mírové vyhlídky na Korejském poloostrově. Premiér dodal, že mezinárodní pospolitost bude Severní Koreu považovat za partnera jenom tehdy, jestliže se bude chovat odpovědně.

Podobné prohlášení vydalo britské ministerstvo zahraničí. Zpravodaj BBC pro světové záležitosti David Loyn poznamenává, že pokud jde o jadernou otázku, Severní Korea se podle všeho rozhodla přejít od pozice vyjednávání ke konfrontaci. Britský odborník na korejské záležitosti Aidan Foster Carter však BBC řekl, že i když jde o znepokojivý vývoj, Severní Korea je nejspíš teprve na cestě k vývoji jaderné zbraně.

Úspěšný test může působit jako páka na Spojené státy, aby uznaly status Severní Koreje coby jaderné mocnosti. Jaderný výbuch má taky odstrašující účel a měl by zamezit vměšování do vnitřních záležitostí severokorejského komunistického režimu.

Přečtěte si také:
KLDR žádá omluvu za sankce, jinak hrozí dalším jaderným testem
Severní Korea obnovuje nukleární program
Severní Korea se odvety za raketový experiment bát nemusí
Čína podporuje severokorejský výzkum vesmíru, sankce RB OSN vůči KLDR odmítá
Severní Korea vyslala do vesmíru svůj první satelit

Milan Kocourek, Lenka Kabrhelová, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme