Izrael stáhl z pásma Gazy poslední vojáky

Poslední izraelští vojáci, kteří se podíleli na nedávné válce v pásmu Gazy, v noci odešli z palestinského území. Oznámil to mluvčí izraelské armády. Válka trvala celkem 22 dní a pozemní jednotky se do ní zapojily po týdnu vzdušného a námořního bombardování Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelské tanky po návratu z Gazy

izraelské tanky po návratu z Gazy | Zdroj: ČTK

Izraelský premiér Ehud Olmert slíbil, že vojáky stáhne, jakmile to bude možné. Armáda podmiňovala odchod ze zabraného území tím, že Palestinci přestanou odpalovat rakety.

Jak Izrael, tak Palestinci o víkendu vyhlásili každý své jednostranné příměří a od té doby je v oblasti klid. Palestinské ozbrojené frakce své týdenní zastavení útoků vysvětlily právě tak, že chtějí dát Izraeli možnost stáhnout armádu.

Izrael vyšetřuje použití fosforových granátů

Izraelská armáda začala vyšetřovat "nesprávné použití" granátů s bílým fosforem v pásmu Gazy. Fosforová munice se používá k vytváření kouřové clony na bojišti. Způsobuje těžké popáleniny a podle mezinárodních regulí se nesmí používat v oblastech s civilním obyvatelstvem.

Právě to ale Izrael podle řady svědectví dělal. Původně mluvčí armády opakovaně tvrdila, že Izrael spornou munici nepoužívá vůbec. Teď se tedy vyšetřuje, zda ji nepoužíval nesprávně. Největší kritiku vzbudilo nasazení fosforových granátů ve městě Bejt Lahíja.

Při jednom z izraelských útoků také ve škole OSN zahynulo více než 40 civilistů, kteří se tam skrývali před boji. Izrael stejně jako ve všech takových případech tvrdil, že ze školy útočili ozbrojenci a teroristé. Deník Ha'arec ale informuje o interním názoru armádních důstojníků, že při zásahu školy selhala satelitem naváděná munice.

Unijní ministři zahraničí se setkají s šéfkou izraelské diplomacie

Co může pro vyřešení konfliktu na Blízkém východě udělat Evropská unie - o tom dnes bude sedmadvacítka jednat s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Setkání ministrů zahraničí či jejich zástupců svolalo české předsednictví Evropské unie. Bude ho řídit šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Společenství chce definovat svou roli v hledání smíru mezi Izraelem a Palestinci.

Podle Schwarzenberga je další prioritou zajištění humanitární pomoci pro civilisty v pásmu Gazy, kde před pár dny skončily boje mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamas.

Série schůzek zaměřená na Blízký východ pokračuje v neděli. Unie se sejde se zástupci Egypta, Jordánska, Turecka a palestinské samosprávy.

Přečtěte si také:
Palestinský Hamas oznámil, že i po válce bude dál zbrojit
Izrael čelí obvinění, že v Gaze používá zakázané fosforové bomby

Marika Táborská, Břetislav Tureček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme