Belgická policie zadržela 14 lidí podezřelých z přípravy sebevražedných útoků

Belgická policie zadržela 14 osob, které jsou podezřelé z příslušnosti k mezinárodní teroristické síti Al Kaidě a z přípravy sebevražedných útoků. Možným cílem jejich akce mohl být i právě začínající summit šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v belgické metropoli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel: Policie staví ochranná oplocení před budovou, kde se koná summit EU

Brusel: Policie staví ochranná oplocení před budovou, kde se koná summit EU | Foto: AFP

Po zátazích policie v Bruselu a Lutychu skončilo v celách 14 lidí, kteří jsou podezřelí z členství v teroristické organizaci Al Kaida. Podle federálního belgického prokurátora Johana Delmulleho zatím není jasné, jestli chystali útoky v Pákistánu nebo Afghánistánu.

Nedá se ale ani zcela vyloučit, že chtěli spáchat sebevražedný atentát přímo v Belgii nebo jinde v Evropě. Z výpovědí zadržených podle policie vyplývá, že dostali volnou ruku k provedení akce. Někteří se totiž už rozloučili se svými příbuznými.

Policie sledovala podezřelé delší dobu. Pro zátah se rozhodla v souvislosti se začínajícím summitem lídrů členských zemí Evropské unie v Bruselu. Nevyloučila totiž, že i oni mohli být cílem teroristů.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme