Automobilka Volkswagen omezila výrobu škodovek v Bratislavě

Společnost Volkswagen zásadně omezila výrobu vozů Škoda v Bratislavě. Podle slovenského deníku Hospodárské noviny mají zaměstnanci nucenou dovolenou až do 12. ledna. V továrně zůstává pouze ranní směna a pracovní týden s zkrátil na čtyři dny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia

Škoda Octavia | Foto: Škoda Auto

V Bratislavě se vyrábí Škoda Octavia teprve od začátku tohoto roku. Původní plán na 60 tisíc vozů ročně vzal rychle za své a podle střízlivých odhadů budou manažeři rádi, když z továrny vyjede 20 tisíc Octavií.

Zaměstnanci v Bratislavě podle Hospodárských novin ale neztratí práci úplně. Do poloviny ledna však odpracují pouze 8 dnů a jejích plat poklesne o čtvrtinu. Šéf odborů Škoda auto Jaroslav Povšík před týdnem českým novinářům řekl, že výroba v Bratislavě nemá smysl. Podle něj je o 400 eur dražší na jeden vůz.

Bratislavská továrna má nevýhodu, že vyrábí drahé modely jako Tuareg nebo Audi Q 7, které v krizi nejdou na odbyt.

Výroba ve Škodovce v Mladé Boleslavi bude stát skoro do půlky ledna

Mladoboleslavskou Škodu čeká nejdelší odstávka v novodobé historii. Výroba se v automobilce znovu rozjede až v půlce ledna. Vedení firmy se na tom dohodlo s odboráři. Původní termín byl přitom 7. ledna.

Přerušení výroby automobilka už dřív oznámila i na posledních 14 dnů v prosinci, odstávek přitom letos bylo už několik. Firma tak snižuje skladové zásoby. Letos počítala s výrobou nejméně 700 tisíc aut, jenže kvůli klesající poptávce způsobené finanční krizí musela produkci omezit.

Kvůli krizi nedávno začala omezovat i stavy agenturních pracovníků. Od září snížila jejich počet přibližně o 1500. Jsou to především cizinci, propouštění českých zaměstnanců se zatím nepředpokládá.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme