Zemětřesení strašilo na Chebsku a Sokolovsku

Obyvatele části Chebska a Sokolovska zasáhlo v noci další zemětřesení. Epicentrum bylo opět u obce Nový Kostel. Tentokrát se ale jednalo o daleko silnější otřesy než před dvěma dny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cheb

Cheb

Otřesy Radiožurnálu potvrdil vědecký pracovník geofyzikálního Ústavu akademie věd České republiky Josef Horálek: "Dva nejsilnější jevy se vyskytly ve 2 hodiny a 39 minut o síle Richterovy škály 3,4 a v 5 hodin a 22 minut o síle 3,5. Zatím se jedná o dva nejsilnější otřesy od roku 1986. Otřesy byly silně pocítěny asi do vzdálenosti 20 kilometrů od epicentra."

Oblast okolo Nového Kostela na Chebsko je seizmicky aktivní a drobné otřesy se tam vyskytují zcela běžně. V posledních letech se nejsilnější zemětřesení, při kterém už praskaly zdi a třáslo se nádobí ve skříních, vyskytlo v oblasti Chebska a Sokolovka na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy síla otřesů dosáhla téměř pěti stupňů Richterovy škály.

Podle seizmologů by otřesy vzhledem k jejich příčinám neměly v oblasti přesahovat tuto hranici pěti stupňů. Zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály pak postihlo Chebsko v listopadu roku 2000.

V paměti máme také zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály na Úpicku v Podkrkonoší v říjnu roku 2005. Mělo epicentrum v hloubce deseti kilometrů v trojúhelníku mezi Malými Svatoňovicemi, Úpicí a Rtyní v Podkrkonoší.

Andrea Strohmaierová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme