Česko chtělo zablokovat zrušení diplomatických sankcí vůči Kubě

Česko mohlo zablokovat jednání ministrů zahraničí Evropské unie o Kubě. Zmírnění nebo úplné zrušení diplomatických sankcí vůči režimu bratrů Castrových mělo být na programu schůzky šéfů diplomacií Unie v Lucemburku. Téma se ale nakonec přesouvá na konec týdne na summit hlav států a vlád v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg | Foto: Marián Vojtek

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg byl připravený zablokovat jednání o zrušení diplomatických sankcí vůči Havaně, pokud by se nedosáhlo nějakého pokroku v oblasti lidských práv.

Sankce zavedla unie v roce 2003 po rozsáhlých represích režimu vůči disidentům. Zmrazila je o dva roky později. Zahrnují například embargo na návštěvy vysoce postavených představitelů kubánského komunistického režimu v Evropě.

Na uvolnění sankcí tlačí několik států. Především Španělsko má zájem na odstranění bariér. Jeho ministr zahraničí dokonce Kubu osobně navštívil a jednal o obchodní a kulturní spolupráci. O Kubě se nakonec bude jednat na úvodní večeři evropského summitu ve čtvrtek večer.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme