V polském dole vybuchl metan, čtyři horníci zemřeli

Čtyři horníci zemřeli v noci na dnešek při silném výbuchu metanu v dole Borynia na jihu Polska. Dalších 23 osob je zraněných. Stav několika horníků lékaři označují za velmi těžký. Záchranáři se nyní snaží dostat oběti neštěstí na povrch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníkům skončila ranní směna

Horníkům skončila ranní směna | Foto: Jiří Hošek

K výbuchu metanu došlo včera večer 900 metrů pod zemí. Tři horníci zahynuli okamžitě a čtvrtý zemřel při převozu do nemocnice. Zranění utrpěli popáleniny a pohmožděniny.

Důl Borynia patří k šachtám se silným výskytem metanu. Horníci v místě výbuchu netěžili uhlí, ale prováděli noční údržbu. Explozi tedy podle odborníků nemohly způsobit těžební kombajny ani trhaviny.

Vedení dolu ujišťuje, že čidla zaznamenávající koncentraci metanu byla v pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že nastane výbuch. Příčiny neštěstí vyšetřuje inspekce Nejvyššího báňského úřadu.

Na přelomu roku sledovali polské horníky snad všichni občané země. 46 dnů totiž protestovali v dole Budryk za vyšší platy, někteří dokonce drželi hladovku. Horníci strávili v podzemí Vánoce, Nový rok a celý leden.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme