Francie v šoku; o post prezidenta se Chirac utká s Le Penem

Se znepokojením reaguje většina evropských politiků na výsledky nedělního prvního kola francouzských prezidentských voleb. O křeslo hlavy státu se bude vedle současného prezidenta Jacquese Chiracka ucházet i kandidát krajní pravice Jean Marie Le Pen. Dosavadní premiér Lionel Jospin skončil na třetím místě a z politiky odchází.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. M. Le Pen u voleb

J. M. Le Pen u voleb | Zdroj: ČTK

Podle německého ministra zahraničí Joschky Fischera je podíl hlasů pro ultrapravici alarmující. Britský premiér Tony Blair doufá, že francouzský lid odmítne všechny formy extremismu. Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel se domnívá, že volby svědčí o roztříštěnosti francouzské levice. Podle předsedy Evropského parlamentu Pata Coxe budou mít výsledky voleb ve Francii dopad na celou evropskou politickou třídu. Po sečtení hlasů z francouzských zámořských departementů a Francouzů žijících v cizině se potvrdilo, že Le Pen porazil premiéra a kandidáta socialistů Lionela Jospina o pouhých 0,68 procent hlasů.

O šoku nad výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb se mluví i v Belgii, která s Francií sousedí. Belgický ministr zahraničí Michel věří, že ve druhém kole zvítězí Jacques Chirac. Francouzské demokratické strany se musejí Le Penovi postavit; měly by přestat dramatizovat situaci v zemi a více se zaměřit na dialog s občany, míní šéf belgické diplomacie. Postup nacionalisty Le Pena do druhého kola je pro Michela zklamáním, nehodlá to však přeceňovat. Belgická média jsou o poznání razantnější: Chirac a Jospin se podle nich stali obětí názorů, že ať vyhraje kterýkoli z nich, nic se ve Francii nezmění.

Šok, zemětřesení a politická katastrofa - tak píše o výsledcích 1. kola francouzských prezidentských voleb zahraniční tisk. Francouzi se vzdor krásnému slunečnému počasí probudili dnes do politicky škaredého rána. První kolo prezidentských voleb jim nabídlo podivnou alternativu. Na příštích pět let je může reprezentovat, jak uvádí list Liberation, buď Jacques Chirac označovaný všeobecně za arcilháře nebo arcifašista Jean Marie Le Pen. Francouzská média zneklidňuje rostoucí popularita extrému. Krajní pravice totiž shromáždila celkem 20 procent hlasů a radikálové na levici s internacionálou na rtech získali téměř 11 procent. Solidní dialog nabízený socialistou Jospinem byl odvržen, stejně jako liberální pravicová alternativa Alaina Madlena, který znovu jen paběrkuje.

Po oznámení výsledků se už v neděli večer v Paříži i na dalších místech konaly demonstrace proti Le Penovi. Jejich účastníci se shodli na tom, že kandidatura Le Pena je sice známkou demokracie, ale samotný Le Pen je ostudou země, je nechvalně známý za hranicemi a mnozí ho považují za fašistu. Socialisté podpoří prezidenta Chiraca, tváří v tvář xenofobii a rasismu nerepublikánského kandidáta, kterým je le Pen, prohlásil mluvčí strany Vincent Peillon. Prezident Jacques Chirac vyzval Francouze, aby se sjednotili k obraně demokracie a základních lidských práv, protože jde "o budoucnost Francie a její velké humanistické tradice".

Totéž se opakovalo i následující den. Po celé Francii opět protestovali v pondělí lidé proti postupu kandidáta krajní pravice Jeana Marii Le Pena do druhého kola prezidentských voleb. Nejméně ve dvou desítkách francouzských měst vyšlo do ulic na 60 tisíc lidí, aby dali najevo svou nespokojenost.

První kolo provázel rekordní nezájem voličů. Například do nedělního poledne se k volebním urnám dostavilo jen 21,45 procenta ze 40 miliónů voličů. Před sedmi lety při prezidentských volbách za stejnou dobu odvolilo 22,52 procenta. Všeobecně se očekávalo, že do druhého kola postoupí pravicový obhájce prezidentského úřadu Jacques Chirac a levicový premiér Lionel Jospin, kteří se posledních pět let dělili o moc.

Avšak velká volební neúčast potvrdila možnost překvapení. Předseda krajně-pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen porazil v přízni voličů premiéra a ve druhém kole se utká s dosavadním prezidentem. Tomu Le Penův úspěch pravděpodobně zvyšuje šance na výrazné definitivní vítězství a uhájení funkce i pro další období.

Premiér a kandidát socialistů Lionel Jospin v neděli večer oznámil odchod z politiky. Reagoval tak na předběžné výsledky prvního kola, v němž ho šokujícím způsobem porazil Le Pen. "Přijímám plnou zodpovědnost za toto selhání a proto odcházím z politického života po druhém kole prezidentských voleb."

Přehrát

00:00 / 00:00

Lionel Jospin oznamuje odchod z politiky

Francouzská Socialistická strana podpoří ve druhém kole prezidentských voleb pravicového Jacquesa Chiraka. Podle mluvčího strany Vincenta Peillona chce podpořit Chiraka tváří v tvář xenofobii a rasismu nerepublikánského kandidáta, kterým je Jean- Marie Le Pen.

Druhé kolo prezidentských voleb se bude konat 5. května. Podle průzkumů by měl získat Chirac za dva týdny tři čtrtiny hlasů a Le Pena výrazně porazit.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme